מידע כללי: מהי חומצה היאלורונית כה מדוברת ?
(HYALURONIC AcId - (Hc) - חומצה היאלורונית : היא מולקולה דמויית ג'ל, המדמה את הנוזל הבין תאי הטבעי הקיים בגופנו - היא קיימת ברובה בעור ,במפרקים ובעיניים . המולקולה אוצרת לוכדת נוזלים ומושכת אליה לחות פי 1000 ממשקלה הסגולי ( גופו של האדם הממוצע מכיל 15 גרם חומצה היאלורונית ובכל יום שליש מכמות זו מתנדף ).
תפקידה - היא אוגרת נוזלים בעור וכך שומרת על מאזן לחות גבוה ומגבירה את סמיכות הנוזל בגוף. היא מהווה חלק מהנוזל הבין תאי בשכבות הדרמיס ויחד עם הקולגן מקנה לעור את גמישותו , מיצוקו ומראהו הצעיר. היא מעניקה לעור לחות פנימית וחיצונית , שומרת את הנוזלים ויוצרת נפח בין תאי .
ככל שאנו מתבגרים - גופינו מייצר פחות חומצה היאלורונית אבל זקוק לה יותר.
תכונתה הבולטת - היא היכולת לספוח אליה כמות אדירה של לחות ולתפקד אנטיאוקסידנט ( נוגד חמצון ) עוצמתי. היא לוכדת רדיקלים חופשיים
(גורמים לדלקתיות בעור) ומעניקה אנטי אייג'ינג פעיל ועוצמתי. החומצה היאלורונית היא גליקואמינוגליקן - פולימר פחמימתי וייצורו מתרחש בקרום התא והוא תורם לתקשורת בין תאית והתחלקות ונדידת תאים . היאלורון- יוצר קומפלקס יחד עם פרוטאינים וסופח מים. תפקידו המרכזי הוא בתיקון הרקמה ובריכוז הבריא של הלחות בתוכנו.
החומצה תורמת לנדידת והתרבות התאים והמסה שלה יורדת עם הגיל.
בגופינו - החומצה היאלורונית היא חלק מרקמת החיבור והמרכיב העיקרי במטריקס החוץ תאי.משמשת כחומר סיכה למפרקים ,מילוי זגוגית העין, נוטלת חלק בהפריית הביצית ובעלת תפקיד בגודל העובר לאחר ההפריה. הכרחית להתרבות תאים חדשים במקום ישנים ופגומים, מגרה את תהליך תיקון הנזק באיברים ורקמות , מעוררת התאחות שברים ומגרה תהליכי שיקום ,מרכיב חיוני בחסינות בעור וברקמות החיבור .
מגנה על העור , מונעת חדירת חיידקים , שומרת על איזון הדרמיס וההיפודרמיס ( שכבות העור) מפחיתה אידוי מים ומושכת לחות מהאוויר אל העור .
המבנה שלה - פוליסכריד הידרופילי, בנוי מיחידות דו סוכר וביכולתה להכיל עד 25,000 יחידות דו סוכר. המולקולה שלה מורכבת מהרבה שברים קטנים זהים המחוברים בשרשרת ויוצרים מולקולה ארוכה של חומצה היאלורונית .
תועלתה בתחום הקוסמטיקה : קיימים שני סוגים שלה לשימוש בקוסמטיקה : במשקל מולקולרי גבוה ובמשקל מולקולרי נמוך
לשניהם תכונות דומות - קושרים מים ויוצרים מסת ג׳ל בעלת צמיגות שונה . ככל שמשקל המולקולה גדול כך המסה תהיה צמיגה יותר . אך הם שונים ביכולת חדירתם לעור.
כמותה העיקרית מרוכזת בעור והיא ממוקמת ברקמת החיבור של הדרמיס בין סיבי קולגן והאלסטין כמו גם בתאי השכבות .לצורך הדגמה - אם נשווה את הקולגן והאלסטין לקפיצים , החומצה - תהיה הגומי, הקצף הממלא את החללים ביניהם .
היא לוקחת חלק מהותי בחלוקת התאים . מספקת הובלת חמצן ודם וחומרים מזינים למקור נזק או מוקד דלקת. כמו כן ,החומצה היאלורונית משמשת מנגנון הזנה , הגנה וריפוי טבעי. היא חיונית למערכת החיסון ולשמירה על מראה עור צעיר ובריא. עם ההתבגרות ישנה ירידה בכמותה והיא מופרשת החוצה . החומצה מתפקדת כמנגנון ייחודי הלוכד רדיקלים חופשיים הנוצרים בעור בתהליכים דלקתיים.
ובחשיפה לקרני UV ,היא משפרת רגישות העור לגירויים , גרד, אלרגיה, סבוריאה, עם ההתבגרות העור מייצר פחות ופחות את הנוזל הבין תאי הקיים בתוכו - נוזל חיוני למראה עור קורן וצעיר. קצב צמיחת תאי העור החדשים יורד , הלחות פוחתת , נפח העור מתמעט ועור הפנים הופך דק רפוי , בעל קמטים , חסר ברק ויבש. עד אמצע שנות ה 40 - הגוף שלנו ייצר כחצי מכמות החומצה הדרושה לו איבוד הנוזל מתבצע בתהליכי חילוף החומרים (בשתן ) וכמותו שהולכת ופוחתת גורמת לייבוש רקמת העור ולפיחות בייצור הקולגן והאלסטין .
מריחה קבועה משלימה את הייצור היומי שלה - ככל שיש יותר חומצה בגוף העור יראה תפוח וחלק יותר ובעל יכולת החלמה מהירה יותר.
היא מזרזת החלמת פצעים, שומרת על סיבי הקולגן והאלסטין ותורמת לגמישות ומיצוק העור. מניעת חדירת חיידקים לאזורים פגועים כגון פצעים וחתכים. מסננת אידוי הלחות בעור ומושכת אליה את הלחות
ומונעת תהליך ההזדקנות בעור
תהליך ההזדקנות מתקיים בשני מישורים ביולוגיים - תהליך פנימי וחיצוני : הזדקנות פנימית - בלתי נמנעת המשפיעה על איברי גופנוה תבגרות, ירידה בהורמוני הגיל ,ירידה ביצירת לחות ושימורה ועוד.
הזדקנות חיצונית - כתוצאה מחשיפה לגורמים סביבתיים חשיפת העור לנזקי היום יום , זיהום אוויר , שמש תזונה, עישון, אלכוהול, מצב רגשי ירוד, נטילת תרופות וכו׳
* קמטים - קפלים בעור כתוצאה מהתבגרות רקמת העור. עם השנים העור האנושי משתנה , מפסיק להיות מתוח וקמטים נוצרים עקב פגיעה מצטברת בסיבי הקולגן ואלסטין בדרמיס . בין היתר בגלל השמש ובגלל כח המשיכה ותנועות שרירי הפנים.
הקמטים מתחלקים למספר סוגים : קמטי הבעה - בצידי האף , במצח , בין הגבות. קמטים קטנים יותר- באזורים חשופים לשמש המעידים על עור לא בריא.
50% מהחומצה הקיימת בעור נמצאת בתהליכי פירוק ויצירה . בכל יום מתרחש פירוק וסינתזה של החומצה ובכל 3- 4 ימים כמות החומצה מתחדשת . ככל שאנו מתבגרים מתמעט ייצור הנוזל הבין תאי בגופנו יש פחות ופחות ממנה ובמקביל לירידתה תהליך הפירוק שלה מתעצם
חומצה היאלורונית היא רכיב מפתח בנושא. היא אחת מנפלאות הטבע העוצמתיות ביותר , מולקולה אחת של חומצה מסוגלת להכיל עד 1000 מולקולות מים ,
מה שמסביר את שיפור רמת הלחות ומראה העור בשימוש קבוע בה ובשימוש קבוע העור משיל שנים מהגיל הביולוגי שלו והיא כיום המפתח לעור חלק ועשיר בלחות.